theater , verteltheater, toneel - tine hofman - kip van troje - gent

Je kan alleen buitengewone dingen doen als je buitengewone mensen hebt.

Als reizend speeltheater hebben wij speelvogels van diverse pluimage in ons nest. Professionele speelvogels, semi-professionele-spelers met theaterkuif en amateurspelers met donzige ambities. In ons nest scharrelen en kakelen een 45-tal freelance speelvogels. Wij stellen graag enkele kippen, hanen en kuikens aan u voor:

Trekkende kip en donzige speelvogel: Tine Hofman, was tussen 1995 en 2005 ook al aan het werk te zien bij het Festival van Vlaanderen en bij speeltheater ZandkasteeL. Uiteraard heeft Tine haar eigen voorstellingen. Daarbuiten is of was ze ook aan het werk te zien bij: NTGent, Theater Prometheus, Wosh, Atelier Amadeo, Theater Excess, Stichting Logos, … Zij is ook als verteller, presentator, tv-actrice en dramadocent actief. Binnen het DeeltijdsKunstOnderwijs kleurt zij het vak ‘voordracht/woord’ in. Tine is artistiek leider van dit nest.


Marc Beyst
broedt vooral het administratieve luik uit. Andere eitjes die hij bekakelt zijn: straattheater, workshops, clownerie en ballonplooien.


Gertjan Biasino
is een artistieke duizendpoot die als 15-jarig kuiken zijn ei kwijt raakte bij kip. Nu zijn dons veren zijn geworden, werkt hij naast kip van Troje als mediakunstenaar. Hij wordt bij kip vaak ingekakeld als acteur, leeuwendierentemmer, workshopbegeleider, scenograaf, tijger, technieker, muzikant, presentator... Meer van zijn projecten vind je op: http://www.myspace.com/gertjanbiasino


Volg onze tijger –ooit als welp in dit nest binnengehaald- via http://nr11a.wordpress.com en www.gertjanbiasino.be


Riet Van Heesvelde
: deze Kip kipt al vele jaren mee. Riet kapt, grimeert, animeert en ambeteert. Streng maar rechtvaardig als zij is, coördineert zij soms grotere opdrachten. Als krolse Poes sluipt zij door het Viva La Diva-team en ondersteunt divEIrse opdrachten met logistiek en techniek. Bescheiden speladvies groeide uit tot regie. Met grote liefde voor speelse taal en kinderen, versiert zij tekst en spel. Een vertrouwde  vertrouwenspersoon met dikke poot en kakel in het Kipnest.


Trui Allemeersch
werd geboren in Ieper op 13 augustus 1981. Aan de  Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Ieper floot ze haar eerste deuntjes. Na haar humaniora besloot ze om een opleiding dwarsfluit te volgen aan het conservatorium te Gent. Daarna startte ze een postgraduaat-opleiding dwarsfluit aan het conservatorium te Utrecht. Trui geeft les aan de muziekacademies van Ieper, Poperinge en Diksmuide. Behalve de dwarsfluit zorgt Trui ook voor ander gefluit op thin whistle, Ierse dwarsfluit, altfluit en piccolo. Trui kleurt ons nest als muzikante.


Michelle Klewer
, oftewel Miep, is altijd al in de ban geweest van verhalen, lezen, schrijven en woorden verzinnen. Ook tot diep in de nacht bleef zij verhalen lezen, mythes en sagen, waardoor zij in haar dromen haar eigen verhaal kon maken. Tijdens haar jaren op de kunstacademie kwam zij erachter dat verhalen of eigenlijk vooral woorden haar kunst werden. Woorden in de ruimte plaatsen op dat moment. Nu als woord- en tekstkunstenaar verrijkt zij haar leven met de avonturen die Kip haar (h)aanr-EI-kt. Het nest is een echte thuis voor haar en als zij weer op weg mag voor een Kipsalon, dan ontsnapt zij weer even en kan zij alles vergeten om te verdwalen in de wonderlijke wereld van de poëtische interactie met de kappersklanten.


Wim Mertens
, vj 2011 in het nest gedoken als DJ Shaky Shake om samen met Mevrouwtje Mevrouw de kinderdisco van hun
leven te bezorgen. Trillen met die billen! Ook aan de knopjes van het licht en geluid kom je hem bij voorstellingen van Kip tegen.
Met saxofoon en als tweede stem staat hij af en toe op het podium covers te spelen bij 'Les Jeunes Premiers' en naast deze gezelschappen draait hij plaatjes op jouw fuif of feest - alias DJ WiMer


Filip Van Caeneghem
is een West-Vlaams kuiken dat op 16-jarige leeftijd het jeugdwerk in rolde en het daar nog steeds heel erg naar zijn zin heeft. Omdat hij het fijn vindt om kinderen iets bij te brengen, koos hij voor een job in het onderwijs waar hij dagelijks kinderen tussen 6 en 12 probeert te 'entertainen'. Na de schooluren gaat dit 'entertainen' gewoon verder. Dan wordt zijn wereld immers een ware speelplaats waar verhalen en gedichten tot leven komen. Speelse groeten, Filip


Willy De Block
, ook al jaren actief in dit nest: als Willi Vuurtorenwachter bij ‘het geheim van de vuurtoren’, als accordeonist bij voorstellingen, als Tom Toonladder bij straattheater of olijke vrolijke solospeler. Je treft hem op donzige feestjes allerhande. Verder draagt hij zijn steentje bij in de muzikale aspiraties van muzikanten in zijn opnamestudio www.teadoubleyou.com en www.willydeblock.be


Florentine Vanthomme
is sinds 2009 actief bij Kip van Troje. Florentine werd van een ei een kuiken en tijdens haar kuikenjaren liet ze zich creatief ontplooien. Zij hield/houdt zich bezig met kunstacademie, toneel, voordracht en dans. De creatieve eietjes die Florentine hetliefst uitbroedt zijn poëtisch kapsalon, theaterworkshops en andere workshops, festiviola, de suikerpoppenfee, rare jongens die anderen en als Sinterklaas weer ons betoverend nest passeert is ze zeker van de partij.


Sarah Fourneau
…  voorzag de materniteit na haar geboorte al meteen met stem en lijf van een goede portie drama. De sindsdien opgelopen theatermicrobe is steeds door haar bloed blijven stromen. Nadat zij haar middelbare studies woordkunst-drama aan de Stedelijke academie van Brugge afsloot, koos Sarah voor het onderwijs. Dagelijks probeert zij leerlingen en collega’s  in het buitengewoon onderwijs met haar lessen muzische vorming te besmetten. Om haar honger naar meer creativiteit te stillen, volgt zij momenteel een opleiding als creatief agoog en werkt zij graag mee aan Kips poëtische kapsalon, Cirkids, diverse straattheater opdrachten en de Inter Winter Sinterklaasshow.


Ireen Beke
is al van kindsbeen af ‘besmet ‘ door het muziek-en theatervirus en lijkt daar niet meer vanaf te raken.
Zo belandde zij in het conservatorium van Gent waar zij een toneelopleiding volgde. Ireen is actief in verschillende theatergezelschappen en vertolkt zo nu en dan een gastrol voor televisie. Verder werkt zij als freelancer mee aan diverse theater-en muziekprojecten en is theaterdocent in het DKO. Zij heeft ook een boon voor folkmuziek en is als violiste en zangeres te zien in verschillende (folk)groepen.
Mensen ontroeren met woord en muziek blijft haar grote passie. Bij Kip kakelt zij mij met haar liedjestheaterprogramma ‘het geheim van de vuurtoren’.


Joke Verstraeten
, straks voor haar kleuterklasje in het buitengewoon onderwijs, gisteren bij theater Larf!, vandaag en morgen vult zij het Trojaanse nest. Alle opgedane ervaringen op de academie en jeugdverenigingen stelt Joke graag tentoon tijdens een poëtisch kapsalon of bij animaties allerlei.


Eddy Magits
kakelt af en toe met Kip mee. Hij koestert de muzikale eitjes op accordeon of klavier en scharrelt spontaan in een gevarieerd menu van deuntjes voor ‘jong’ en ‘jong geweest’. Buiten Kip is hij geregeld actief als volkszanger. In het dagelijkse leven raakt hij zijn ei kwijt in het secundair onderwijs.


"Na een opleiding Woord bij de gemeentelijke academie Dilbeek zocht Caro –heelpluims Caroline Landsheere- een nieuw nest om in te kakkelen en dat vond ze bij Kip. Zij entertainde al verschillende zomermaanden kuikens op speelpleinen en in het buitenland als vakantieanimator. Improviseren, kapsalonnen, entertainen en theater spelen zijn EItjes die Caro bij Kip, in combinatie met een lerarenopleiding, uitbroedt."

Op het Veld, op straat en op het podium betovert en beweegt haan Hans graag als mimespeler, straatartiest of clown. Ook heft hij altijd graag een lied aan met zijn gitaar: kinderliedjes tot klassiek. Bij theatervoorstellingen scharrelt Hans als Zwarte Piet of muzikant mee. Kukelekuuu: Hans Op het Veld uit dit nest.


Anse Heestermans
is altijd al een creatief kipje geweest. Van tekenen en schrijven tot naaien en acteren, kortom een eigen wereld creëren …
Een groot deel van haar verbeelding en ideeën kan zij kwijt in de opleiding textielontwerp die zij momenteel studeert.
Maar de theaterkriebels bleven na het afstuderen van de toneelopleiding in het DKO op hun honger zitten. Totdat ze Kip van Troje ontdekte!
Nu kan ze naar hartenlust haar enthousiasme voor woorden, spel en wonderlijke kapsels kwijt als poëtisch kapster of in het cirkids straattheater. Elke opdracht bij Kip van Troje zorgt voor nieuwe, onverwachte ervaringen die haar leven en creatieve brein alleen maar verrijken!


Evy De Ridder
 speelt voor jou graag de pluimen van het lijf! Straattheater en clownerie zijn haar ding, zolang ze zich maar helemaal kan verdiepen in haar personage. Als er niet geKIPt wordt, werkt Evy voor KLJ vzw als pedagogisch medewerkster. En als er niet gewerkt wordt, vindt je haar als levensgenieter op wandel, op reis, in de zetel, op het volleybalveld. Tot uw dienst!


Krolletjes haan Tom De Visscher is onze huisfotograaf.  Buiten zijn hanenbestaan is hij actief als beeldend kunstenaar en geeft hij lessen aan de stedelijke academie in Tielt en in Sint-Lucas Hogeschool Gent.
Wil je meer zien wan deze haan zijn wonderlijke broedsels, dan moet je moet maar eens scharellen naar www.tomdevisscher-photography.com


Eveline - Fliene is al jaren muzikante in ons nest. Tijdens maar vooral na haar studies aan het Conservatorium van Brussel verdiepte ze zich in de Zweedse muziek en de nyckelharpa. Bij ons speelt ze ook piano, accordeon en blokfluit. Als fulltime mama, leerkracht aan de academie Veurne en Izegem, beweegt zij zich tijdens kipgebeurens vooral op West-Vlaamse bodem.

 

Lien: dit kipje begon al  in 1989 te kakelen en is sindsdien geboeid door woord en taal. Een opleiding voordracht en toneel aan de plaatselijke academie lag dan ook voor de hand. In de Chiro kon zij dan weer zestien jaar lang haar speels ei kwijt; en ook als leerkracht Nederlands-Engels mag zij vaak een potje acteren. Afkomstig uit Opstal, een deelgemeente van Buggenhout, maar na haar studies blijven plakken in Gent. Kip, Turkse avondschool en amateurtheater vullen al haar vrEIe tEId.

 

Heidi Daems: leeft in een wereld vol fantasieën, prinsessen en elfjes zijn haar levensgezellen en af en toe kruist een avontuurlijke draak haar pad. Twinkelingen in kinderogen verlichten haar wereld. Heidi kleurt ons kapsalon mee in.

 

Frie Mechele: is het zingend kipje van het nest! Als ze niet bezig is met het broeden op nieuwe jazzy nootjes en tekstjes bovenop de Lemmensberg, vermaakt ze zich met het entertainen van uw kuikentjes bij onder andere Jeugddienst Oostende. Bij Kip van Troje vindt u haar achter de kappersstoel, waar ze kleurrijke nestjes bouwt en vrolijke aria's kraait.

 

Salima Derbala: afkomstig van ’t zeetje waar de meeuwen schreeuwen, kleurt ook onze poëtische kapsalons en workshops Festiviola mee in.
Een knuffelmama met thuis 2 kinderen, een knuffelspeelster met een kapsalon vol teders.

 

Anton: Dit haantje is afkomstig uit de Brusselse rand en is student vlakbij het nest van de Kip in Gent. Zijn overvloed aan energie, jongleer- en sportkriebels kan hij al sinds 15 jaar bij de jeugdbeweging kwijt en op kamp(en) is hij ook gebeten door de circusmicrobe. Onze Anton riest vooral mee met het Cirkids straattheater, maar alles wat omhoog, omhaag, snel of traag gaat ligt dit haantje wel!

 

Katleen Vermeulen: Wat ik zo geweldig vind aan het werken bij Kip? de kans krijgen om tijdens het werk mee te gaan in de fantasiewereld van kinderen en hun net dat stapje voorbij de verbeelding te brengen. Ik kan hier al mijn creativiteit en gekheid kwijt. Wat ik studeer? Pedagogie. Wie ik ben? Katleen Vermeulen.

 

Anneke Cattebeke: noch vlees, noch vis, maar toch kiplekker op ieder kapsalon. Vol gekakel en getok, speelt deze hen de veren van het dak. Tijdens de week in de vermomming van juf in Gent, met haar nest in West-Vlaanderen, kleurt deze kip vooral tijdens de schoolvakanties en weekends de kapsalons in. Daarnaast speelt ze ook gezwind mee bij Compagnie Amai.

 

Mieke De Fre Mieke De Fre in schijfjes ei: is een veggie kleuterjuf, heeft een man, drie grote kinderen en enkele lieve huisdieren.  In haar jonge jaren was Mieke actief in het jeugdwerk.  Zij leerde er de basis van het jongleren, goochelen en grimeren.  Aan de kunstacademie volgde ze drama en gitaar.  Mieke is zot van strips en gezelschapsspelen.  Haar vrije tijd vult ze met knutselen en frutselen, zomertennis, wandelen met de hond, taxibedrijf voor de kids, … en kakelend kappen in het poëtisch kapsalon van Kip.

 

Als sinds ze nog een klein kuiken was vindt Kip Kaat het fijn om andere kuikens en kippen te amuseren met toneeltjes/knutselprutsels/zelfgemaakte radio/gekke kapsels… Als kappende Kip vindt zij het heerlijk om dit kuiken weer naar boven te laten komen, en zich te laten gaan in gekke kapsels, samen te zingen en te dichten. Kaat studeerde orthopedagogie, na haar studie wisselde ze het werken met kinderen en jongeren af met verschillende reizen naar verre, warme oorden. Nu werkt ze met volwassenen met een verstandelijke beperking en combineert ze dit graag met het kappen in het poëtische kapsalon.

 

Als telg uit een familie vol animatietalent zet Floere de muzikale en animatorische lijn al viool-spelend en kakelend-gewijs verder. Ze is maatschappelijk werkster en leerkracht in een middelbare school. Naast dit alles heeft ze nu het gezellige kippetjesnest gevonden om daar muzikaal en kip-kapsalongewijs nog meer kindjes te kunnen animeren!

 

Catherine Goetghebuer: als mama van 5 kuikens houdt ze enorm van kinderen. Naast bankier ook kappersopleiding gevolgd om het creatieve in haar een plaats te geven.  Bij Kip kan ze echt haar ei leggen! Kakelen op het kapsalon van Kip van Troje is haar favoriete hobby.


Andere speelvogels
zijn:

Carmen, Chrisha, Danny, Dominiek, Elise, Elke Emma, Eva, Femke, Fien en Fien, Fjolla, Hannah, Hanne, Heidi en Heidi, Hilde, Jana, Jasmine, Jelle, Joerie, Karen en Karen, Koen en Koen, Kim, Laura, Liesje, Linda en Linda, Mieke en Mieke, Natacha, Nausikaa, Peter, Rudi, Sacha, Salima, Steven, Tamar, Tania, Tine en Tine, Tom en Tom, Veerle, Wanda en Winny

In losse flarden stel ik mezelf voor:

Ik heb altijd graag gedanst, gespeeld en vorm gegeven aan acts, animaties, presentaties, …. ‘Theater is mijn hele leven’ klinkt misschien cliché, toch dat cliché hoort wel bij mij. Ik leg en heb er altijd al alles ingelegd wat ik heb/had. Het is als een drug. Toneel maakt je tot een rijker mens. Het maakt je geest soepel, geeft inzicht in je medemens, het leert je vertrouwen te geven, je ontwikkelt een enorm doorzettingsvermogen en je krijgt zoveel terug.
Werken aan een productie waar anderen de touwtjes in handen hebben of een stuk maken waar ik zelf alles kan opnemen. Het is even duizelingwekkend fantastisch om te doen. Muziek, verhalen, sferen en ontmoetingen met andere mensen zijn mijn belangrijkste inspiratiebronnen.
In mijn solospel ben ik vooral beïnvloed door Youp van ’t Hek. Ik blijf dat een groot cabaretier vinden. Vooral zijn oud werk kan ik telkens en telkens opnieuw bekijken.

Van mijn carrière maken wij een supermarkt en hebben wij volgende gangen: Atelier Amadeo, De gestereepte Kikker, Dolce Vita Events, Festival van Vlaanderen, Kip van Troje, Logos Muziektheater, NTG, Paco Producties, Theater Exces, Theater Prometheus, Wosh koor en Zandkasteel.
Bij deze opgesomde gezelschappen/organisaties draaide/draai ik mee in één, twee, drie, vier of meerdere producties.
En ja op een curriculum van een acteur hoort ook film- en televisiewerk. Kleine rollen in Thuis, Wittekerke, Spoed, Zone Stad, Lijmen Het Been!, Shades, …. Fijn om doen dat wel. Maar bij film mis ik het live publiek. Mis ik de stress van ‘live en het moet goed want je kan niet herbeginnen’.

Als kind vond ik het al leuk om situaties na te spelen. Soms echt ‘echt’ naspelen, soms volledig volgens mijn interpretatie nagespeeld.
Mijn eerste kennismaking met theater was –met alle respect voor alle diepgelovigen- de eucharistieviering. Ik groeide op bij mijn grootouders en mocht (kon of moest?) elke week mee naar de misviering. Voor mij was dat show, ik vond dat geweldig. Met licht (kaarsen en spots), (wier-)rook, met muziek, met kostuums. Naar de kerk gaan was gewoon leuk. Wij maakten ons mooi, iedereen was mooi en iedereen was blij. Je mocht meezingen en mee antwoorden. Entertainment gewoon.
In mijn tienerjaren zakte ik naar het Koninklijk Jeugdtheater in Antwerpen af. Kippenvel. Steeds weer.
Tussen mijn jonge jaren en mijn tienerjaren proefde ik ook nog van poppenkast.
En nu lust ik nog steeds alles. Van kleutervoorstellingen tot volwassentheater, monoloog, cabaret of musical, amateur of professioneel. Lang leve het toneel.

Misschien door het feit dat ik bijna zo goed als televisieloos opgroeide, kan televisie mij niet echt of minder boeien. Ook nu leef ik zo goed als televisieloos. Kabel- en antenneloos ga ik door het leven, dus moet ik het hebben van een dvd’s. Waar ik prettige hart ritme stoornissen van krijg zijn alle afleveringen van de Britten: Jeremy Lloyd and David Croft: Hi-de-Hi, ‘allo’allo, You Rang M’lord, …

Mijn groene ogen kijken door een bril. Een Theo-brilletje. Behalve wanneer ik speel. Doorgaans acteer ik zonder bril. Met die groene kijkers geniet ik van veel. Ik kan kijken naar natuurlandschappen, stadstaferelen, mijn vrienden, … Of lezen. Heerlijk. Ik lees alles. De ingrediënten van het kaasdoosje, De Standaard, Knack, strips en boeken. Stapels boeken.
Mijn strip-top-3? Op 3: German en wij … van Frédéric Jannin – niet zozeer voor de tekeningen, maar de teksten vind ik subliem. Op 2: Jeremiah van Hermann – ijzersterke scénario’s en o zo mooi getekend. Op 1: Jessica Blandy van Renaud en Dufaux.
Boeken, boeken, boeken. Jawel, ik ben een boekenworm. Ik lees elke dag. En mijn avondritueel: lezen. Britse auteurs dringen –nog steeds door die groene ogen- mijn hart steeds weer binnen. Ook (schilder-)kunstboeken zijn een brok genot voor mij. En als kers op de slagroomtaart: verorber ik kinderboeken. In alle geuren en kleuren. Joke van Leeuwen, Max Velthuys, Sylvia Vanden Heede, Heide Boone …: wauw.

Lang leve de mooie boetiek van Sarah Pacini (Christine, Brusselsestraat, Dendermonde) en Kristina (mode A part, Maasmechelen). Mooie lingerie maakt je nog mooier: lang leve lingerie Potieau, Langemunt, Gent.

Mijn ruggensteun, mijn teddybeer, mijn boksbal, mijn knuffeldier, mijn ventje, mijn trots en rots: Marc Beys

Jij verzint de vragen, ik geef het antwoord:

- 21 november 1968
- twee poezen
- aubergines
- Firenze in Gent
- Ijsland en Groenland en New York
- een duizendtal en ik denk bijna aan 2000 te zitten.

Ja hoor, boeken kan ik schrijven gevuld met mijn theateravonturen. Mooie, ontroerende, fijne, hilarische, onvergetelijke of ‘dat geloof je nooit’ verhalen … regelrecht uit het dagelijkse leven schotel ik je anekdotes voor. Een leerkracht die midden in de voorstelling haar GSM neemt en haar vriendin opbelt?, ik heb het meegemaakt. Een organisator die in een heel chique restaurant een lunch voorziet omdat je actrice bent, ik hebt het meegemaakt. Kinderen die na afloop komen huilen en zeggen’ je moet bij ons blijven’, ik heb het meegemaakt. Iemand die ‘mij wil zijn’, ik heb het meegemaakt. En ik blijf meemaken. Za-lig.

Het mooiste dat ik meemaakte: nog niet zo lang geleden gaf ik een workshop theater. Na afloop kwam een van de deelnemers bij mij en vroeg ‘speelde jij 4 jaar geleden niet de rol van Hermia bij het Festival van Vlaanderen’. ‘Ja’ zeg ik (en denk bij mezelf, ‘amai wat een geheugen heeft die vrouw’). ‘Het is door jou te zien spelen dat ik toneelschool ben gaan volgen. Dank je wel daarvoor’. En plots kon ik –babbelkont eerste klas- geen woord meer lossen …

Ik geef de vragen, jij zoekt hierboven de antwoorden:

- Wanneer ben je geboren?
- Heb je huisdieren?
- Wat lust je heel graag?
- Heb je een lievelingsrestaurant?
- Waar wil je op droomreis?
- Hoeveel boeken heb je thuis?

Onze klantenlijstlijst kunt u hier downloaden.

theater , verteltheater, toneel - tine hofman - kip van troje - gent

Tine Hofman - Kip van Troje - Eendrachtstraat 172 - 9000 Gent - btw be 0871.420.977
09/223.06.64 - 0478/37.45.34 - tine@tinehofman.be - kip@kipvantroje.be

kip van troje fb kip van troje instagram kip van troje linked in kip van troje google plus